Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Şeftali Fidanı

Şeftali Fidanı

Şeftali fidanı, Şeftali çok güzel bir meyvedir. B ve C vitaminleri ile potasyum açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca A vitamini ile kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir ve fosfor minaralleri de bulunuyor. Şeftali vücudun hastalıklara karşı direncini arttırıyor. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Bağsur şikayerlerini azaltır. Kanı temizler. Ateşi düşürür. Sinirleri yatıştırır ve uykusuzluğa iyi gelir. Kansere karşı koruyucudur. Kalp krizi riskini azaltır. Böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve böbrek taşlarını eritir. Ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir ve canlandırır. Şeftali taze olarak da tüketiliyor. Komposto, reçel, meyve suyu olarak da tüketiliyor. Şeftali soyulup ezildikten sonra yüze maske yapılıyor. Özellikle kuru ve yorgun ciltlere iyi geliyor. Şeftali çicekleri kaynatılıp suyu içilirse bağırsak solucanlarını düşürüyor.

Şeftalinin ana vatanını İran ve Kafkasya olduğu biliniyordu. Daha sonra şeftalinin ana vatanının Doğu Asya ve Çin olduğu biliniyor. Amerika'nın hem güneyinde hem de kuzeyinde yetiştiriliyor. Afrika'da son yıllarda şeftali yetiştiriciliği çoğalmıştır. Avusturalya ve Yenizelanda'da da en fazla yetiştirilen meyve türü olmuştur. Ülkemizde birkaç ilimiz hariç diğer illerimizde şeftali yetiştirme yapılıyor. Şeftali yetiştiriciliği yapıldığı bölgeler içerisinde %49'u ve ağaç sayısının %41' ile Marmara Bölgesi başta geliyor. Şeftali değişik iklim şartlarına uyabilen meyve türlerinden biridir.

Şeftali çeşitlerinin kış soğuklama istekleri 250 ile 1250 saat arasında değişiyor. Şeftali, şeftali anacı üzerinde süzek, kumlu, killi, tınlı, çakıllı ve çabuk ısınan alüviyal toprakları sever. Toprak pH'sı 6-7 arasında olması gerekir. Şeftali fidanları kumlu topraklarda yetişiyor. Yeterli sulama ve iyi gübreleme ile şeftali ağaçları yetiştirebilirsiniz. Şeftali fidanları ağır, nemli ve soğuk olan killi topraklarda yetişen ağaçların sürgünleri iyi pişkişleşemediğinden kış soğuklarından zarar görüyor ve ağaçlarda zamklanma başlıyor.

Fidan dikimini genellikle iki kişi yapıyor. Birisi fidanın dikim tahtasını kullanarak yerini ve derinliğini belirliyor ve fidanları dik olarak tutar. Fidan dikim derinliğine göre çukurdan toprak alarak çukur hazırlanır. Fidan çukura konulur etrafı toprakla doldurulur ve ayak ile fidanın çevresindeki toprak sıkıştırılır. Fidanın çevresi toprakla doldurulması sırasında, fidanı tutan kişi kökleri çukur tabanına bastırmamak gerekiyor. Köklerin uç kısımları yukarı doğru kıvrılmamalıdır. Şeftali dikiminden sonra fidan çevresine can suyu verilir. Can suyunu etrafa taşmayacak şekilde verilmesi için küçük bir havuz yapılır ve mutlaka sulama yapılır. Can suyu denilen bu uygulama toprak ıslak olsa da mutlaka tekrarlanıyor. Fidan kökleri ile toprak parçacıkları arasında hava boşlukları kalmaması gerekiyor.

Şeftali fidanları saksıda yetiştirilmişse topraklı olarak dikiliyor. Saksıdan çıkan şeftali fidanları topraklı fidanın toprağının dağılmamasına dikkat edilmesi gerekiyor. Dikim çukura otuturulur ve bundan sonra can suyu verilir. Sonra iki işlem daha yapılır. Yani destek sistemi (Herekleme) ve dikim budaması yapılır. Yeni dikilen şeftali fidanı, henüz kök sistemi tam olarak oluşmaz. Bu yüzden rüzgârla eğilebiliyor. Bunun için herek olarak kullanıldığı malzemelerle destekleme işlemi yapılır. İki herek çapraz durumda sokulur ve fidana yaklaştırılır. Sekiz rakamına benzer bir şekilde fidan hereklere bağlanır. Bağlar fidan büyüklüğünde gövdeyi boğmamalıdır. Son olarak dikile fidanın tepesi kesilir. Kesim yüksekliği meyve türüne ve iklim koşullarına göre 50- 60 cm'den 70-80 cm'e kadar değişebilir. Soğuk yerlerde daha yüksek boy verir. Kesim yerine en yakın olan alttaki gözlerden ana dallar çıkarak, fidanı taçlandıracaklardır.
Son Güncelleme : 20.01.2024 02:05:39
Şeftali Fidanı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Şeftali Fidanı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Şeftali Fidanı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Çeşitleri; genel olarak bahar ayının gelmesi ile yaz aylarının vazgeçilmezi ve herkes tarafından sevilen lezzetli meyve türleridir. Şeftali çeşitlerinden önce belirtmek gerekirse şeftali ağaçları çeşitleri ne olursa olsun çok güçlü ve verimli...
Şeftali Aşılama
Şeftali Aşılama
Şeftali aşılama, Aşı ağaçların cinsini iyileştirmek için yapılıyor. Daha iyi cins meyve almak için yapılıyor. Çünkü, bahçemize diktiğimiz bir meyve fidanı, aşılı değilse büyüyünce yabanileşiyor. Aşı yapılmadığı zaman iyi bir meyve vermez oluyor. Diki...
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Kabız Yaparmı, şeftali kabızlık etkisi oluşturmasının tersine kabızlığı gidermesidir. Vücutta bulunan zehirli maddelerin dışarı atılmasına olanak sağlayan bu harika meyve su açısından, madensel tuzlar ve şeker açısından çok zengindir. Şeftali...
Şeftali Budama
Şeftali Budama
Şeftali budama, şeftali yetiştiriciliği yapanlar açısından kaliteli ve bol miktarda ürün alınmasına yardımcı işlemlerden biridir. Eğer şeftali budama yapılmadığı takdirde ağaçlarda düzensiz taç gelişimi, verimin fazla olması yüzünden dallarda kırılma...
Bursa Şeftalisi
Bursa Şeftalisi
Bursa Şeftalisi: Gülgiller familyasından olan sağlıklı ve uzun yaşamın bir sembolü olarak gösterilen şeftali muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır. Şeftalinin dünyaya Çin'den yayıldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise en çok Bursa'da yetişmekt...
Tüysüz Şeftali
Tüysüz Şeftali
Tüysüz şeftali ana vatanı Çin olduğu düşünülmektedir. Tüysüz şeftali dünyaya da buradan yayıldığı tahmin edilir. Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan tüysüz şeftali gülgiller familyasından olan bir meyvedir. Eski çağlarda şeftali Çin'de uzun yaşama...
Şeftali Hastalıkları
Şeftali Hastalıkları
Şeftali hastalıkları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yetiştiriciliği yapılan sert çekirdekli meyveler arasında ilk sırayı alan şeftali, kolay yetişmesine rağmen üretimdeki en önemli sorun şeftali hastalıklarıdır. Eğer bunlara karşı yeterli önle...
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Ağacı Çiçeği; Şeftali ağacı çiçek tomurcukları açtığında tek bir çiçek çıkar. Çiçekleri erselik yapıdadır ve bir çiçekte 5 tane yaprak, 5 tane taç yaprak, 15-20 adet erkek organ ve bir dişi organ bulunur. Taç yaprakları beyaz, pembe, alacalı ...
Şeftali Likörü
Şeftali Likörü
Şeftali Likörü, Tatlı likörlerden biri olan şeftali likörünün evde hazırlanması ve misafirlere ikram olarak sunulması mümkündür. Hazırlanışı ve de yapılışı kolay olan şeftali likörünün, sadece tek bir zahmetli olan kısmı vardır. Oda bekleme süresinin...
Şeftali Çiçeği
Şeftali Çiçeği
Şeftali Çiçeği, genel olarak yaz aylarında oluşan bu meyve soğuk iklime ve dona karşı dirençsizdir. Şeftali çiçeğinin oluşumu yüzyıllara dayanarak aslında Çin'den tüm dünyaya yayıldığını söylemekte uzmanlar asıl kökeni Çin olarak niterilse de Türkiye...
Şeftali Ağacı
Şeftali Ağacı
Şeftali Ağacı; gülgiller familyasından olan şeftali bir yaz meyvesidir. Dünya'ya Çin'den yayıldığı düşünülmektedir. Ilıman iklimi seven yaklaşık olarak 30-40 yıl arasında yaşayabilen bir bitkidir. Türkiye'de en çok Bursa dolayları ile Akdeniz Bölgesi...
Şeftali Konservesi
Şeftali Konservesi
Şeftali Konservesi, Bir önceki yazımızda da şeftali konservesi yaptığımdan söz etmiş bir de mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise şeftali konservesi yapımından söz etmek istiyorum. Fakat ilk önce genel konserve yapımın dikkat edilmesi gereken...

 

Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Tüysüz Şeftali
Şeftali Hastalıkları
Şeftali Ağacı Çiçeği
Şeftali Likörü
Şeftali Çiçeği
Şeftali Ağacı
Şeftali Konservesi
Şeftali Turşusu
Şeftali
Kışlık Şeftali Kompostosu
Şeftali Fidanı
Kuru Şeftali
Şeftali Çekirdeği
Yassı Şeftali
Şeftali Suyu
Şeftali Maskesi
Şeftali Kurabiye
Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar
Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı
Şeftali İshal
Şeftali Kaç Kalori?
Şeftali Pasta
Şeftali Yetiştiriciliği
Şeftali Kebabı
Şeftali Kompostosu
Popüler İçerik
Şeftali Turşusu
Şeftali Turşusu
Şeftali Turşusu, Turşu çeşitli birçok sebze ile meyvenin salamura ismi verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir müddet bekletilerek uzun zaman muhaf...
Şeftali
Şeftali
Şeftali, yaz meyvelerindendir. Herkes tarafından çok sevilerek tüketilir fakat kimisi kabuğunu sevmez ve soyarak tüketmeyi tercih eder. Dıştaki tüylü ...
Kışlık Şeftali Kompostosu
Kışlık Şeftali Kompostosu
Kışlık şeftali kompostosu, Kışlık yiyecekleri saklamanın en iyi yollarından birde kavanozlama işlemidir. Uzun süre dayanıklılığını korur ve lezzetinde...
Kuru Şeftali
Kuru Şeftali
Kuru şeftali, Kuru şeftali, taze şeftalinin kurutulmuş haline denmektedir. Şeftali yaklaşık %88 civarında su içerir. Bu sebeple kurutma işlemi sonucun...
Şeftali Çekirdeği
Şeftali Çekirdeği
Şeftali Çekirdeği, Şeftali yaz mevsiminin en çok sevilen ve en çok tüketilen meyvesi olmaktadır. Hem sağlık açısından hem de güzellik açısından tüketi...
Yassı Şeftali
Yassı Şeftali
Yassı şeftali: alışılagelmiş şeftaliden görünüm olarak farklıdır.yassı bastırılmış bir görünüme sahiptir. Yassı şeftali paraguayo şeftalisi olarak da ...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Şeftali Çeşitleri
Şeftali Aşılama
Şeftali Kabız Yaparmı
Şeftali Budama
Bursa Şeftalisi
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024