Şeftali Turşusu Turşu, çeşitli sebze ve meyvelerin salamura adı verilen asitli ve tuzlu çözelti içinde bir süre bekletilerek uzun süre muhafaza edilebilecek hale getirilmesidir. Turşu, genellikle kırsal alanda kış mevsimine hazırlığın en önemli kısmıdır. Ortaya çıkan enfes tada turşu denir. Turşu, arkaik kültürde ilk defa topraktan yapılan büyük boy küpler içine kurulurdu. Turşunun ticari olarak kullanıldığı antik çağlarda ahşaptan yapılan kaplar içinde saklandığı ve taşındığı, fakat ahşap ile asidin reaksiyonları nedeniyle kalıcı olarak daima toprak kaplar kullanıldığı görülmektedir. Günümüzde ise toprak kapların yerini paslanmaz tenekeler, plastik kaplar ve cam kavanozlar almıştır. Turşunun özellikle de Türk kültüründe yeri oldukça büyüktür ve ilk kez Türkler tarafından yapılmıştır. Türkiye'de geleneksel olarak turşu adına Ankara'nın Çubuk ilçesinde festivaller düzenlenmiştir. Çubuk Belediyesi, "Çubuk Turşusu" adına patent almıştır. Sert yapıda olan meyve ve sebzeler turşu yapmaya daha uygundur. Turşusu kurulabilen meyve ve sebzeler arasında lahana, elma, salatalık, ayva, biber, pancar, yeşil domates, acur ve yaban eriği bulunmaktadır. Turşunun hazırlandığı kap içerisine maydanoz, defne yaprağı, dereotu, sarımsak, çekilmemiş karabiber ve limon gibi bazı malzemeler, turşuya güzel bir aroma vermek amacıyla konmaktadır. Şeftali Turşusu İçin Gerekli Olan Malzemeler
Şeftali Turşusu Nasıl Yapılır? Öncelikle sirke uygun bir kap içerisine alınır ve sirkenin üzerine tuz, yıkanıp süzülen tohumlar ile zerdeçal ilave edilir. Daha sonra kaynatılmadan ısıtılır. Şeftaliler dörde bölünerek üzerine yarım limon suyu sıkılır ve iyice karıştırılır. Demirhindi suyunu yapmak için demirhindiyi bir bardak içerisine alarak üzerine kapatacak kadar içme suyu ilave edin. Bir süre beklettikten sonra bu karışımı bir tülbentten geçirin. Bu suyu daha önceden ısıtmış olduğunuz sirkenin içerisine ilave edin. Daha sonra sterilize edilmiş kavanozların en altına acı biber, sap nane ve sarımsağı koyun, üzerine de dilimlediğiniz şeftalileri yerleştirin. Kavanozun en üstüne de arta kalan biber, nane ve sarımsak bırakılır. Daha önceden ısıtmış olduğunuz sirkeli su, meyvelerin üstünü kapatacak şekilde doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılır. Enfes şeftali turşusu en geç bir hafta sonra et yemekleri ve pilavın yanında sunulabilir. Afiyet Olsun. |