Bursa Şeftalisi Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Bursa Şeftalisi Türleri ve Özellikleri

Bursa Şeftalisi:

Gülgiller familyasından olan ve sağlıklı bir yaşamın sembolü olarak gösterilen şeftali, muhteşem bir yaz meyvesi olarak tanımlanır. Şeftalinin dünyaya Çin'den yayıldığı tahmin edilmektedir. Ülkemizde ise en çok Bursa'da yetişmekte olup, Bursa şeftalisi, kalite ve lezzetiyle tüm Türkiye'de meşhurdur. Şeftali, Haziran ve Ağustos ayları arasında olgunlaşmaktadır.

Şeftali, içeriğinde zengin vitamin ve mineraller bulunduğundan hem çok besleyici hem de yağ içermemesi ve lifli yapısıyla diyet listelerinde yer alan bir meyvedir. Bursa şeftalisinin 10 farklı vitamini bir arada bulundurması, özellikle C, E ve K vitaminleri açısından oldukça zengin olması kendisini değerli kılmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, bakır, manganez, çinko, kalsiyum ve demir mineralleri de bol miktarda bulunur. Antioksidan açısından da zengin bir meyvedir.

Bursa Şeftalisinin Diğer İsimleri:

On Numara, Takunyacı, Re 1, Diksalet, Jarsalet, Oralat ve Gülaver gibi isimlerle de anılmaktadır (Bu isimler çok yaygın değildir). İlgililer, şeftalinin bu isimlerinin daha çok, farklı teknik ve usuller ile ağaçlara yapılan aşılardan alındığını belirtmişlerdir.

Bursa Şeftalisinin Üretim Alanları:

Şeftali, ülkemizde en çok Bursa'da yetiştiğinden, Bursa şeftalisinin ana vatanı olarak bilinir ve Türkiye'nin dışında tüm dünyada Bursa şeftalisi adıyla tanınır. Türkiye'de 400 bin tonluk toplam üretimi yapılan şeftalinin %50'si Bursa topraklarından karşılanır.

Bursa Şeftalisinin Yetiştirilmesi:

Şeftali ağacının ömrü yaklaşık 30 yıl kadardır. Bursa şeftalisini önemli kılan özelliklerinden biri, şeftali yetiştiricilerinin, şeftali ağacının 15 yılı doldurmasıyla sökmesidir.

Şeftali, kadifemsi ve tüylü dokuya sahip olması nedeniyle çoğu kişi tarafından sevilmez. Bu duruma karşı olarak, Bursa'da Nektarin olarak anılan, tüysüz şeftali türünün üretimi yaygın olarak yapılmaktadır.

Şeftali Çeşitleri:

Şeftali; çekirdeğinden kolay ayrılan şeftaliye (Yarma Şeftali), ete yapışık olan, etten ayrılması zor olan türüne ise (Et Şeftalisi) adı verilir. Yarma şeftali cinsi olarak üretilen Bursa şeftalisi taze meyve olarak tüketilmekte iken, et şeftalisi olarak üretilen şeftali genellikle konserve yapımı için kullanılır. Et şeftalisi türünün iki çeşidi bulunur: Beyaz etli ve sarı etli çeşitlerdir. Bursa topraklarının tarım alanından çıkarılması ve yapılaşma nedeniyle, maalesef her geçen gün Bursa'da şeftali üretimi azalmaktadır.

Bursa Şeftalisinin Faydaları:

  • İçerisinde cilt sağlığı için çok faydalı olan E vitamini bulunur.
  • Şeftalide bulunan K vitamini, kemikler için faydalıdır ve kan pıhtılaşmasını önler.
  • Şeftali, potasyum bakımından zengindir. Böbrek taşını engellemede ve tansiyonun düzenlenmesinde etkilidir.
  • Antioksidan olarak zengin olması, vücudu zararlı maddelerden arındırır ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
  • Klorojenik asit antioksidanı bakımından zengin olması nedeniyle kansere karşı korumada yardımcı olur.
  • Lifli yapısı ile sindirimi kolaylaştırarak, kabızlığı önler.
  • Kalorisi çok düşüktür ve mideye tokluk hissi verir. Diyet yaparak zayıflamak isteyenler için tercih edilen bir meyvedir.
  • Diyabet ve kalp hastalıklarına karşı korumada yardımcı olur.
  • Sağlıklı saçlar için faydalıdır ve saç dökülmesini azaltır.
  • Şeftali, bağırsak kurdunu temizler ve idrar söktürücü etkisi vardır.
  • İçerisindeki magnezyum sayesinde stres ve kaygıya karşı faydalıdır.
  • Şeftali, A ve C vitamini yönünden zengin olması nedeniyle göz sağlığına faydalıdır. Özellikle katarakta iyi gelir.

Şeftali Çekirdeği:

Bursa şeftalisinin çekirdeği, enerjiye alternatif bir kaynak olarak kullanılabilir. Çekirdek içerisindeki tanecikler, hayvan yeminde de kullanılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Zümra

20 Temmuz 2024 Cumartesi

Bursa şeftalisinin çekirdeğinin enerji kaynağı olarak kullanılabileceğini daha önce duymamıştım, sizce gerçekten etkili mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Zümra hanım, Bursa şeftalisinin çekirdeğinin enerji kaynağı olarak kullanılabileceği fikri gerçekten ilginç. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar var ve olumlu sonuçlar elde edilmiş. Ancak, bu tür alternatif enerji kaynaklarının yaygın kullanımı ve etkinliği konusunda daha fazla bilimsel çalışma ve test yapılması gerektiğini düşünüyorum. Yine de, yenilenebilir enerji kaynaklarına olan ilgi arttıkça bu tür yenilikçi fikirlerin de daha fazla gündeme geleceği kesin.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeftali Kabız Yapar mı?

Şeftali Kabız Yapar mı?

Şeftali Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şeftali Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şeftali Faydaları ve Kullanımı

Şeftali Faydaları ve Kullanımı

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Tüysüz Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tüysüz Şeftali Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Şeftali Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Güncel

Şeftali Aşılama Aşı Nasıl Yapılır?

Şeftali Aşılama Aşı Nasıl Yapılır?