Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali tatlısı, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi şeftalinin çeşitli tariflerle sunulduğu lezzetli bir tatlıdır. Hem hafif hem de tatlı bir seçenek arayanların tercihi olan bu tatlı, farklı malzemelerle zenginleştirilebilir. Şeftalinin doğal tatlılığı, hazırlanan tatlılarda harika bir uyum sağlar.
Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri
02 Eylül 2024
Şeftali Tatlısı

Şeftali, bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimlerde yetişir ve ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Şeftali, çeşitli şekillerde tüketilebilir; meyve olarak yenilebileceği gibi reçeli ve tatlısı da yapılabilir.

Şeftali Tatlısının Malzemeleri

  • 1 kilo şeftali
  • Şeker
  • Ceviz içi
  • Krem şanti

Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Şeftalileri ortadan ikiye bölüp kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bir fırın tepsisine yarım şeftalileri dizin ve üzerlerine birer çorba kaşığı şeker koyun. Tepsiye 1,5 su bardağı su döküp üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Bu arada bir su bardağı süt ile krem şantiyi hazırlayıp buzdolabına koyun. Şeftaliler soğuduktan sonra üzerine bir yemek kaşığı ceviz içi ekleyin ve krem şantiyle süsleyin.

Muhallebili Şeftali Tatlısının Malzemeleri

  • 1,5 kilo süt
  • 1,5 çorba kaşığı un
  • 1,5 çorba kaşığı nişasta
  • 1,5 çorba kaşığı pirinç unu
  • 1 paket vanilya
  • 1,5 su bardağı toz şeker

Şeftalisi için

  • 6 şeftali
  • 7 çorba kaşığı toz şeker

Üzeri için

  • 1 paket krem şanti
  • 2 çay bardağı süt
  • Yeşil fıstık

Muhallebili Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tencereye sütü, şekeri, unu, nişastayı ve pirinç ununu koyun ve sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Daha sonra vanilyayı ekleyip pişirmeye devam edin. Koyulaşmaya başlayınca altını kapatın. Bir yandan da şeftalileri soyup ortadan ikiye ayırın. Ayrı bir tencereye şeftalileri dizdikten sonra üzerine şekeri dökün. Kapağını kapatarak pişirin. Krem şantiyi karıştırma kabına alın, üzerine süt ekledikten sonra mikserle çırparak köpürtün. Köpürdükten sonra krem şantiyi buzdolabına koyun.

Hazırlanan muhallebiyi kaselere koyduktan sonra, muhallebilerin üzerine pişen şeftalilerden koyun. Krem şantiyi üzerine sıkın. Yeşil fıstık serptikten sonra servis edebilirsiniz.

Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısının Malzemeleri

  • 8 şeftali
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 2 kabuk tarçın
  • 14 dilim tost ekmeği

Karameli için

  • 6 çorba kaşığı toz şeker
  • Yarım limon
  • 2 su bardağı su

Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır?

Tost ekmeklerini yuvarlak bir şekilde kesin. Fırın tepsisine dizdiğiniz ekmekleri 180 derecede pişirin. Bir yandan şeftalileri soyun ve ortadan ikiye kesin, çekirdeklerini çıkarın. Cam fırın kabına dizip, şeftalilerin çukur kısımlarına toz şekeri dökün. Kabuk tarçını üzerine atın. Üzerini yağlı kağıtla kapatın ve önceden ısıtılan 180 derecelik fırında pişirin. Karameli için, toz şekeri tavaya döktükten sonra yarım limonu çatal ile şekere batırarak şekerin üzerinde gezdirin. Şeker iyice eridikten sonra su ilave edin ve altını kapatın. Fırından çıkan ekmekleri fırın kabına dizin. Üzerine karameli gezdirdikten sonra, üzerlerine şeftalileri dizin. Şeftalilerin çukur kısımlarına kaymak veya dondurma koyarak servis yapabilirsiniz.

Dondurmalı Şeftali Tatlısının Malzemeleri

  • 5 adet şeftali
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı su
  • Dondurma

Dondurmalı Şeftali Nasıl Yapılır?

Şeftalileri soyduktan sonra ikiye kesin. Geniş bir tencereye şeftalileri dizin, suyu ekleyin ve şeftalilerin üzerine şekeri serpin. Tencerenin kapağını kapatıp 6-12 dakika pişirin. Tencerede soğuduktan sonra buzdolabında bekletip dondurmayla servis edin. Üzerine fındık veya fıstık serpebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Akansel

04 Ağustos 2024 Pazar

ޞeftali tatlısı yaparken şeftalilerin kabuklarını soyarken zorlanıyorum, baska bir yöntem var mı acaba? Ve şeker oranını azaltmak istesem tatlının tadı bozulur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Akansel,

ޞeftalilerin kabuklarını kolayca soyma yöntemi: ޞeftalilerin kabuklarını kolayca soyabilmek için öncelikle şeftalileri kaynar suya yaklaşık 30 saniye boyunca daldırarak blanş yapabilirsiniz. Ardından hemen buzlu suya aktararak şoklama yapın. Bu yöntemle kabukların kolayca soyulduğunu göreceksiniz.

ޞeker oranını azaltma: ޞeker oranını azaltmak, tatlının tadını biraz değiştirebilir, ancak tamamen bozulmasına neden olmaz. ޞeker miktarını yavaş yavaş azaltarak deneme yapabilir ve dilediğiniz tatlılık seviyesini bulabilirsiniz. Alternatif olarak bal veya doğal tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz.

Umarım bu yöntemler işinize yarar, şimdiden afiyet olsun!

Sevgiler,
Akansel

Soru Sor / Yorum Yap

şifre
Çok Okunanlar
Editörün Seçtiği
Şeftali Kaç Kalori?

Şeftali Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik
Şeftali Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Hoşafı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali İshal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali İshal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şeftali Yetiştiriciliği Nedir ve Nasıl Yapılır?

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar?

Şeftali Lekesi Nasıl Çıkar?

Güncel

Şeftali Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kompostosu Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kabız Yapar mı?

Şeftali Kabız Yapar mı?

Şeftali Budama Nasıl Yapılır?

Şeftali Budama Nasıl Yapılır?

Şeftali Fidanı Ekimi ve Bakımı

Şeftali Fidanı Ekimi ve Bakımı

Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı

Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri