Şeftali Tatlısı Şeftali, bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesidir. Ilıman iklimlerde yetişir ve ülkemizde özellikle Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Şeftali, çeşitli şekillerde tüketilebilir; meyve olarak yenilebileceği gibi reçeli ve tatlısı da yapılabilir. Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır? Şeftalileri ortadan ikiye bölüp kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bir fırın tepsisine yarım şeftalileri dizin ve üzerlerine birer çorba kaşığı şeker koyun. Tepsiye 1,5 su bardağı su döküp üzerini kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Bu arada bir su bardağı süt ile krem şantiyi hazırlayıp buzdolabına koyun. Şeftaliler soğuduktan sonra üzerine bir yemek kaşığı ceviz içi ekleyin ve krem şantiyle süsleyin. Muhallebili Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Şeftalisi için
Üzeri için
Muhallebili Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır? Tencereye sütü, şekeri, unu, nişastayı ve pirinç ununu koyun ve sürekli karıştırarak pişirmeye başlayın. Daha sonra vanilyayı ekleyip pişirmeye devam edin. Koyulaşmaya başlayınca altını kapatın. Bir yandan da şeftalileri soyup ortadan ikiye ayırın. Ayrı bir tencereye şeftalileri dizdikten sonra üzerine şekeri dökün. Kapağını kapatarak pişirin. Krem şantiyi karıştırma kabına alın, üzerine süt ekledikten sonra mikserle çırparak köpürtün. Köpürdükten sonra krem şantiyi buzdolabına koyun. Hazırlanan muhallebiyi kaselere koyduktan sonra, muhallebilerin üzerine pişen şeftalilerden koyun. Krem şantiyi üzerine sıkın. Yeşil fıstık serptikten sonra servis edebilirsiniz. Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Karameli için
Karamelli Kaymaklı Şeftali Tatlısı Nasıl Yapılır? Tost ekmeklerini yuvarlak bir şekilde kesin. Fırın tepsisine dizdiğiniz ekmekleri 180 derecede pişirin. Bir yandan şeftalileri soyun ve ortadan ikiye kesin, çekirdeklerini çıkarın. Cam fırın kabına dizip, şeftalilerin çukur kısımlarına toz şekeri dökün. Kabuk tarçını üzerine atın. Üzerini yağlı kağıtla kapatın ve önceden ısıtılan 180 derecelik fırında pişirin. Karameli için, toz şekeri tavaya döktükten sonra yarım limonu çatal ile şekere batırarak şekerin üzerinde gezdirin. Şeker iyice eridikten sonra su ilave edin ve altını kapatın. Fırından çıkan ekmekleri fırın kabına dizin. Üzerine karameli gezdirdikten sonra, üzerlerine şeftalileri dizin. Şeftalilerin çukur kısımlarına kaymak veya dondurma koyarak servis yapabilirsiniz. Dondurmalı Şeftali Tatlısının Malzemeleri
Dondurmalı Şeftali Nasıl Yapılır? Şeftalileri soyduktan sonra ikiye kesin. Geniş bir tencereye şeftalileri dizin, suyu ekleyin ve şeftalilerin üzerine şekeri serpin. Tencerenin kapağını kapatıp 6-12 dakika pişirin. Tencerede soğuduktan sonra buzdolabında bekletip dondurmayla servis edin. Üzerine fındık veya fıstık serpebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Akansel
04 Ağustos 2024 PazarŞeftali tatlısı yaparken şeftalilerin kabuklarını soyarken zorlanıyorum, baska bir yöntem var mı acaba? Ve şeker oranını azaltmak istesem tatlının tadı bozulur mu?
Cevap yazAdmin
04 Ağustos 2024 PazarMerhaba Akansel,
Şeftalilerin kabuklarını kolayca soyma yöntemi: Şeftalilerin kabuklarını kolayca soyabilmek için öncelikle şeftalileri kaynar suya yaklaşık 30 saniye boyunca daldırarak blanş yapabilirsiniz. Ardından hemen buzlu suya aktararak şoklama yapın. Bu yöntemle kabukların kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
Şeker oranını azaltma: Şeker oranını azaltmak, tatlının tadını biraz değiştirebilir, ancak tamamen bozulmasına neden olmaz. Şeker miktarını yavaş yavaş azaltarak deneme yapabilir ve dilediğiniz tatlılık seviyesini bulabilirsiniz. Alternatif olarak bal veya doğal tatlandırıcılar da kullanabilirsiniz.
Umarım bu yöntemler işinize yarar, şimdiden afiyet olsun!
Sevgiler,
Akansel