Yaz aylarının en sevilen ve en çok tüketilen meyvelerinden biri olan şeftalinin faydaları oldukça fazladır. Sıcak yaz aylarında terleme ile kaybettiğimiz sıvı miktarını, şeftalinin bol su içeriği ile karşılayarak başlıca faydasını belirtmiş oluruz. İlk olarak Çin'de yetiştirilmeye başlanan şeftali, buradan tüm dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde en çok Bursa civarı olmak üzere, Marmara bölgesinde ve Akdeniz illerinde yetişen bu meyve, gülgiller ailesindendir. İçeriğinde bol miktarda A, B ve C vitaminleri ile zengin mineral yapısı sayesinde insan sağlığı için tam bir şifa deposudur. Bol sulu olan bu meyve, marmelat, komposto, meyve suyu ve reçel olarak mutfaklarımızda yerini almaktadır. Ancak mevsimi geldiğinde, taze olarak tüketmek en mantıklı ve sağlıklı seçenektir. Şeftali üç çeşit olarak yetiştirilmektedir: tüysüz, yarma ve et şeftali. Şeftalinin Kalorisi ve Besin Değerleri Şeftali, kalori bakımından oldukça düşük olup, sağlığımıza verdiği besin değerleri ile enerjisi yüksektir. 100 gram şeftali yaklaşık 39 kalori içermektedir. Bu kalori oranı çoğu meyveye göre oldukça düşüktür. İçeriğinde besin lifleri bulunduğundan dolayı, çoğu diyetisyenin diyet listelerinde yer almaktadır. Şeker oranının büyük kısmını fruktoz ve glikoz oluşturduğundan dolayı kilo aldırmaz. 100 Gram Şeftalinin Besin Değerleri Nelerdir?
100 Gram Şeftalinin Mineral Değerleri
100 Gram Şeftalinin Vitamin Değerleri
100 Gram Şeftalinin Yağ Değerleri
Şeftalinin Faydaları Şeftalinin insan sağlığına birçok faydası vardır. Özellikle sindirim sistemine son derece faydalıdır. Hazmı kolaylaştırdığı için böbrek taşı oluşumunu engeller ve taşların düşmesine yardımcı olur. Basur sıkıntısına iyi gelir ve doğal bir idrar söktürücüdür. Vücutta oluşan toksinleri atmada fayda sağlar. Şeftalinin bir diğer faydası da ağız kokusu oluşumunu engellemesi ve mevcut ağız kokusunu gidermesidir. Kansere karşı mücadelede antioksidanlar ile etkilidir. Kalp ve damar hastalıklarında da sağlığa faydası vardır. Düşük kalori içeriği sayesinde kilo aldırmaz ve bu nedenle kilo ile mücadele edenler için ideal bir meyvedir. Şeftalinin cildi parlatıcı özelliği sayesinde cilt sağlığına da olumlu etkileri bulunmaktadır. Şeftaliyi tüketirken kabuğunu soymamak daha iyidir, çünkü kabuğunda da ayrı bir şifa bulunmaktadır. |