Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı
20 Haziran 2024

Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı

Şeftali yaprak kıvırcıklığı, şeftali ağaçlarındaki en önemli fungal yani mantar hastalığıdır. Taphrina deformans adı verilen bu mantar, genellikle şeftali ağacının yapraklarında ve genç sürgünlerinde etkili olur. Nadiren de olsa meyvelerde ve çiçeklerde hasara neden olabilir. İlk belirtiler ilkbahar mevsiminde başlar. Bu belirtiler arasında yaprakların kıvırcıklaşması tipik özelliktir. Yapraklarda şiddetli bir şekilde deformasyon başlar, renkleri açık yeşil, sarı, kırmızı ya da mora kadar değişir. Kalınlaşır, gevrek bir hal alır, büzüşür ve kıvırcıklaşır. Bazı yapraklarda beyazımsı bir tabaka meydana gelir. Giderek yapraklar kahverengiye döner ve dökülür. Meyveler siğilimsi bir hal alarak, çatlar.

Şeftali Yaprak Kıvırcıklığı Hastalığı

Bu hastalık, şeftali yetiştirilen yerlerde yaygın olarak görülmektedir. Genç yaprakları etkilediğinden, yapraklarda klorofil bozulmasına yol açar ve sarı ya da beyazımsı renge neden olur. İlkbahardan yaz ortasına kadar etkili olabilir. Yaprak dokusunu derinlemesine bozar, yapraklarda büzülmeye ve spiral gibi bükülmeye neden olur. Bu durum, yaprakların büyümesine engel olur ve onları kurutur. Hastalığın geç başlaması halinde de belirtiler genç yaprakların üzerinde olur ve büyüyemezler. Genç sürgünler giderek kalınlaşır ve eğilir. Kıvırcık yaprak buketleri meydana gelir. Gözlerin patlaması sırasında enfeksiyon olursa, dal normal gelişimini sürdüremez ve büzüşmüş yaprak buketleri oluşur.

Meyvelerdeki Etkiler

Meyvelerdeki bozulma, gelişigüzel şekilde meyvenin bir bölümünde sarı ya da kırmızı renkli şişkinliklerin oluşmasıyla meydana gelir. Bu bölgeler giderek irileşir ve daha koyu bir renk alır. Zamanla tümörlü yerler çatlar ve şeftali çekirdek evine kadar yarılır.

Ekonomik Önemi

Şeftali yaprak kıvırcıklığı ekonomik bakımdan oldukça önemlidir. Çok şiddetli olursa yaprakların hepsi dökülür. Ardından uyanan yapraklar zayıf olur. Bu, gelecek yılda oluşacak meyve gözlerini engeller ya da azaltır. Meyveler henüz olgunlaşmadan dökülür. Enfeksiyonun meyveyi etkilemesi halinde, renk ve tat değişikliği olur. Bu, şeftalinin ekonomik değerini düşürür. Çok özel durumlarda şeftali ağacının tamamen kuruması da söz konusu olabilir. Bu nedenle ilaçlama, tomurcukların kabarmaya başladığı zamanda, tomurcukların üzerine gelecek şekilde uygun koşullarda yapılmalıdır.

Kontrol ve Önleme Yöntemleri

Şeftali yaprak kıvırcıklığını kontrol etmek için şu yöntemler uygulanabilir:

  • Hastalıklı yaprakların ve sürgünlerin budanarak uzaklaştırılması
  • Sonbaharda veya erken ilkbaharda uygun fungisitlerle ilaçlama yapılması
  • Hastalığa dayanıklı şeftali çeşitlerinin yetiştirilmesi
  • Ağaçların hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde dikilmesi ve budanması
  • Toprak ve yaprak analizleri yapılarak besin eksikliklerinin giderilmesi

Şeftali yaprak kıvırcıklığı ile mücadelede, ağaçların düzenli olarak kontrol edilmesi ve erken müdahale oldukça önemlidir. Bu sayede hem ürün kalitesi hem de verim artırılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şeftali Kabız Yapar mı?

Şeftali Kabız Yapar mı?

Popüler İçerikler

Şeftali Kaç Kalori?

Şeftali Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Şeftali Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Çiçeği Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali İshal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali İshal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Maskesi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Turşusu Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Şeftali Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?