Şeftali Konservesi Tarifi ve Malzemeleri
23 Temmuz 2024

Şeftali Konservesi Tarifi ve Malzemeleri

Şeftali Konservesi

Bir önceki yazımızda şeftali konservesi yapımından bahsetmiş ve mükemmel bir tart tarifi vermiştim. Bugün ise detaylı olarak şeftali konservesi yapımını ele alacağız. Ancak öncelikle, genel konserve yapımında dikkat edilmesi gereken birkaç önemli noktaya değinmek istiyorum.

Genel Konserve Yapımı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kavanozların sterilizasyonu sağlanmalıdır. Kapaklar ve şişeler 10 dakika kadar kaynar suda kaynatılmalıdır. Sebze ve meyvelerin çürük olmaması ve herhangi bir hasar bulunmaması gerekir.

Konserve yapılacak yiyecekler kavanozlara konulduğunda, ağız bölgelerinde 1 parmak kadar boşluk kalacak şekilde doldurulmalıdır. Derin bir tencerenin içerisine ızgara veya tel nihaleler konularak, kavanozların kımıldamaması ve birbirlerine değerek kırılmaması sağlanmalıdır. Ağızları kapatılan kavanozlar (1 litrelik) düdüklü tencerede pastörize yapılacaksa kavanozların yarısına kadar suyla, normal tencerede pastörize yapılacaksa kavanozları geçecek kadar su konularak 20 dakika pastörizasyon yapılmalıdır. 500 mililitrelik kavanozlar 25 dakika kadar kaynatılmalıdır. Konserveler yapıldıktan sonra, serin, kuru ve ışıksız bir yerde muhafaza edilmelidir.

Bu genel bilgilerin ardından, şeftali konservesi yapımına geçebiliriz. Yapımı biraz oyalayıcı olabilir, ancak kışın şeftali yemenin keyfine kesinlikle değer.

Şeftali Konservesi Malzemeleri

  • 5 adet sert, olgun şeftali
  • 2 adet 500 mililitrelik cam kavanoz
  • 1 su bardağı kadar şeker
  • 2 su bardağı kadar su
  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • 1 çay kaşığı kadar sirke

Şeftali Konservesi Nasıl Yapılır?

Cam kavanozlar boş iken sıcak suda 10 dakika kadar kaynatılır ve konserve işlemi sona erene kadar suda bırakılır. Şeftaliler yıkanır. Kabuklarının kolay bir şekilde soyulması için, bir tencerede su kaynatılır ve şeftaliler bütün halde 2-3 dakika bu suda bekletildikten sonra çıkarılır ve ayrı bir kapta hazırlanan soğuk suyun içerisine atılır. Bütün şeftalilerin kabuğu soyulur, ortadan ikiye kesilir ve çekirdekleri çıkarılır. İstenilen şekillerde doğranır.

Ayrı bir kaba 2 litre su konur ve içerisine tuz ile sirke eklenerek karıştırılır. Doğranan şeftaliler bu karışımın içerisine konulur. Bu işlem, meyvelerin kararmamasını sağlamak içindir. 2-3 dakika tuzlu suda bekletilen şeftaliler bir süzgece konularak suyu süzdürülür. Derin bir tencerede şeker ve su konularak konserve şurubu kaynatılır. Kaynamasının ardından şeftaliler içerisine atılır ve 5 dakika daha kaynatılır. Sterilize edilmiş kavanozlara 1 parmak boşluk kalacak şekilde şurubu ile paylaştırılır. Sıkıca kavanozların kapakları kapatılır. İçine dolan hava kabarcıkları sivri uçlu bir alet yardımı ile alınır.

Pastörize yapmak için, düdüklü tencerede yapılacaksa kavanozların yarısına kadar su doldurularak, normal tencerede yapılacaksa kavanozları geçecek şekilde su doldurularak 25 dakika kadar kaynatılmalıdır. Hazırlanan konserveler serin, kuru ve ışıksız bir ortamda saklanmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Şeftali Kaç Kalori?

Şeftali Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Güncel

Yassı Şeftali Tarifi ve Malzemeleri

Yassı Şeftali Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Şeftali Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi

Şeftali Hastalıkları Belirtileri ve Tedavisi